ogólna

Palarnia kawy – jak działa i co dzieje się ziarnami, zanim do niej trafią?

Fakty są takie, że na filiżankę porannej kawy, którą być może właśnie pijemy złożyło się wiele pracy masy ludzi. Ziarna musiały przejść naprawdę długą drogę. Co zatem jest najważniejsze w kwestii jej pochodzenia i gatunków, a także jak wygląda kluczowy etap uzyskiwania naszego ulubionego napoju, czyli moment gdy ziarna są w palarni kawy?

Ziarna kawy – miejsce pochodzenia

Ziarna kawy przygotowywane są wieloetapowo, jeszcze przed tym kiedy dojdzie do ich zmielenia, musi zając się nimi palarnia kawy. Istnieje sporo krajów znajdujących się blisko równika, które słyną z produkcji bardzo dobrej kawy. Kawowiec jest rośliną, która posiada naprawdę sporo odmian, jednak tylko z dwóch da się uzyskać kawę, która tak uwielbiamy, mowa o arabice i robuście. Mimo tego, że poradzą sobie one w różnych warunkach, najlepszą okazję do wzrostu mają jednak w strefie równikowej.

Są to bowiem rośliny, które wyjątkowo lubią wilgotne powietrze i wysokie temperatury. Arabica najlepiej czuje się w warunkach tropikalnych na terenach górzystych. Co ciekawe, uprawia się nią nawet na wysokościach 2000 metrów. O wiele wyższe temperatury oraz tereny równinne to coś, w czym lubuje się robusta. Ta dodatkowo, przejawia też doskonałą odporność na choroby i szkodniki. Te dwie odmiany kawowca w głównej mierze uprawia się w kilku krajach – jest to Brazylia, Madagaskar, Wietnam, Indie, Etiopia, Peru oraz Madagaskar.

Na czym polegają przygotowania i zbiory kawy?

Pamiętajmy o tym, że przed wsypaniem ziaren kawy do naszego dystrybutora, te powinny być zebrane na plantacjach. Ziarna są wydobywane z owoców kakaowca w momencie, kiedy te osiągną odpowiednią dojrzałość. Jest to jednak nierównomierny proces, stąd ręczne zbiory są niekiedy lepszą opcją. W wypadku plantacji bardzo dużych, mamy tam do czynienia ze zbiorami maszynowymi, a to pozwala na przyspieszenie tego etapu i uzyskanie większej efektywności. Następnie, z owoców należy wyłuskać ziarna, a wykonuje się to dwoma metodami – suchą i mokrą.

Przy mokrej metodzie, skórka i miąższ owoców jest stopniowo usuwany za pomocą wody, aż do momentu uzyskania samych, czystych ziaren. Kiedy zostaną one już należycie oczyszczone, poddaje się suszeniu na słońcu. Metodą suchą, po prostu suszy się owoce w całości, co jest procesem trwającym około miesiąca. Następnie miąższ i skóra zostaje usunięta maszynowo, aż nasiona zostaną oczyszczone. Przy obu metodach, konieczne jest wykonanie dokładnej selekcji i sprawdzenie jakości. Gdyby nie to, ziarna nie mogłyby być przekazane do transportu, sprzedaży ani do palarni kawy.

Co dzieje się z kawą w palarniach?

Surowe ziarna kawy nie pozwolą nam na to, aby uzyskać z nich aromatyczny i bogaty w smaku czarny napój, gdyż wymagają one jeszcze obróbki. Z uwagi na to, ziarna są transportowane do palarni kawy. Jak potwierdzają eksperci, kawa wypalana na świeżo jest najlepsza, dlatego stosuje się ten proces już w tych krajach, gdzie będzie ona sprzedawana.

Palarnie są zaopatrzone w piece, które są obsługiwane przez specjalistów w obróbce termicznej ziaren kawowca – tzw. roasterów. Dzięki odpowiednim ustawieniom i parametrom obróbki, uzyskuje się różne smaki kawy. To szansa na to, aby tworzone były różne jej wersje, przeznaczone do parzenia odmiennych typów napojów. Tylko po przejściu wyżej opisanych etapów, ziarna kawowca będą nadawać się do sprzedaży, a tam uda się je nabyć w postaci ziaren, ale też mielonej kawy. Warto wybierać te świeżo palone, które są wykonywane w palarniach znajdujących się w naszym kraju.